'Uitstel Wet DBA is niet genoeg, trek zzp'er en werknemer gelijk'

24-11-2016

Uitstel van handhaving van de Wet DBA is niet genoeg om de problemen tussen zzp'ers en opdrachtgevers op te lossen, zeggen drie grote zzp-organisaties in een brief aan staatssecretaris Wiebes. Ze stellen een nieuw plan voor, waarin zzp'ers een eigen wettelijk kader krijgen.

Vorige week besloot staatssecretaris Eric Wiebes om de Wet DBA voorlopig in de ijskast te zetten, na een stormloop aan klachten van zzp'ers die werk mislopen sinds de invoering van de wet.

Er wordt voorlopig niet gehandhaafd op de wet, en werkgevers hoeven niet bang te zijn voor boetes. Het uitstel geldt tenminste tot januari 2018, maar zou verder kunnne worden opgerekt.

 

'Onzekerheid blijft'

De uitstel is onvoldoende, stellen ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en MKB Belangen nu: er blijft onzekerheid bij goedwillende opdrachtgevers. De wet zou helemaal van tafel moeten gaan en zzp'ers zouden hun eigen wettelijk kader moeten krijgen, bepleiten ze.

Ze sturen een voorstel naar Wiebes, met als belangrijkste punten:

  • Zzp'ers zouden niet hoeven moeten bewijzen dat ze zzp'er zijn, net zoals werknemers niet hoeven aan te tonen dat ze in dienst zijn.
  • Zzp'ers moeten in twee groepen worden verdeeld: een groep die zichzelf verhuurt aan bedrijven (waar de Wet DBA en de voormalige VAR voor zijn bedoeld), en een groep die zelf opdrachten zoekt.
  • Voor werkgevers zou het financieel gezien niet moeten uitmaken of ze een zzp'er of werknemer inhuren. Dat kan door bedrijven en instellingen een verplichte opslag voor sociale zekerheid te laten betalen aan zzp'ers.

Nu zijn zzp'ers vaak net iets goedkoper om in te huren voor een opdrachtgever, en dat moet veranderen om een eerlijk speelveld te krijgen, stellen de organisaties.

Bron • RTL Z

Terug naar overzicht